Jocurile preferate ale bebelusului tau in primul an de viata

Articol preluat de pe: www.qbebe.ro

Bebelusul tau este pe cale de a face o mare descoperire: bucuria jocului. Inca de la inceput, jocul este pentru el o continuare fireasca a dragostei cu care a fost inconjurat din momentul in care s-a nascut. Jocul cu parintii sau cu persoane apropiate il stimuleaza si ii ofera siguranta. De aceea, fiecare mamica sau tatic trebuie sa isi faca zilnic timp, macar o jumatate de ora, special pentru jocuri cu bebelusul lor.

Prin joc, bebelusul tau simte ca este iubit

Sa se joace si sa fie leganat nu este numai o placere sau un stimulent fizic ci si bucuria de a avea o activitate alaturi de mami si tati. Copilasul tau se va simti sustinut atat fizic cat si psihologic. Nu uitati sa-i vorbiti sau sa-i cantati in acelasi timp copilasului vostru. Vocea, rasul, privirea, totul inseamna gingasia si bucuria momentelor impreuna.
Pentru copilul foarte mic, profitati de momentele in care micutul s-a trezit linistit. Alegeti un moment intre mese si multumiti-va doar cu cateva minute pentru inceput. Foarte curand el va fi dispus sa se joace pentru mai mult timp.
Nu exagerati totusi si evitati sa va jucati cu el inainte sau dupa masa. Fiti foarte atenti la semnele lui de oboseala!

Jocurile trebuie adaptate in functie de evolutia bebelusului. Inca de la nastere ia-ti in brate pruncul, leagana-l, vorbeste cu el. In afara placerii pe care o veti resimti ca parinti, acest lucru va favoriza descoperirea reciproca.

De la luna a treia

Bratele si picioarele bebelusului se agita liber si el poate sa te urmareasca cu privirea. Aseaza-l pe o paturica, pe care voi, parintii, o veti tine de cele patru colturi, si leganati-l bland, privindu-l si zambind. Recompensa va fi un incomparabil suras larg din partea pruncului vostru.

De la luna a patra

Luandu-l in brate si sustinandu-l de burtica, jucati-va de-a “avionul”. Cu bratele si picioarele intinse, ii va placea sa zboare si va aprecia aceasta pozitie noua, descoperind lumea de la inaltime. Incepi mai incet, apoi accelereaza ritmul, pentru ca in bratele tale el se va simti in siguranta.

De la luna a cincea

Bebelusul incepe sa se ridice pe antebrate. Aseaza-l pe picioarele tale indoite, tine-l ferm cu mainile si jucati-va de-a “ascensorul”. Picioarele tale se ridica din ce in ce mai sus si miscarea devine din ce in ce mai rapida. Asa vei avea si tu ocazia sa iti tonifiezi musculatura picioarelor.

De la luna a sasea

Acum bebele tau isi controleaza bine mainile si picioarele. Cand este asezat pe burtica, el incearca sa se intoarca pe spate. Il vei aseza pe antebratele tale trecandu-ti mainile pe sub burtica lui. Uneste-ti mainile cu cele ale taticului si astfel il veti rostogoli pe micut intr-un mod distractiv de pe spate pe burta si invers.

De la luna a opta

Pruncul vostru este mult mai receptiv, stie sa se intoarca in toate directiile si ramane in pozitia sezand fara sa fie nevoie de sprijin. In curand va incerca sa se ridice in picioare. In picioare, sustinut, ii place sa sara. Poti sa amplifici miscarea, ridicandu-l mai sus, imediat ce sare el.

De la luna a noua

Agatat de un scaun sau de o piesa de mobilier, bebelusul poate sta in picioare. Daca in patru labe este deja un campion confirmat, ii poti organiza o cursa cu obstacole. Pune pe jos cateva perne mai tari. Incurajeaza-l sa le escaladeze aratandu-i o jucarie pe care o va gasi de cealalta parte a pernei.

De la luna a zecea

Puiul vostru este din ce in ce mai indemanatic si mai atent. Adauga la obstacole un tunel din perne tari. El va aprecia jocul “cucu-bau” daca te ascunzi de cealalta parte a tunelului. El va sti, de asemenea, ca jucaria disparuta va fi regasita de cealalta parte a obstacolului.

De la luna a unsprezecea

Copilul cauta sa se ridice in picioare fara niciun ajutor. Poti sa-i pregatesti un mic traseu cu ajutorul caruia el va trece de la mersul in patru labe la mersul in picioare. Aseaza perne, scaune, taburete, de care el va incerca sa treaca, cautand sa ajunga la tine.

De la luna a douasprezecea

Copilului incep sa ii placa senzatiile mai puternice si jocurile mai complexe. Tati si mami isi pot folosi bratele ca pe un leagan care merge din ce in ce mai repede si din ce in ce mai sus.

Si, pentru a incheia fiecare sedinta de joaca, este neaparat nevoie de o mangaiere tandra si de un pupic! Schimburile afective sunt foarte importante pentru dezvoltarea creierului copilului vostru. Astfel el va fi mult mai sociabil, mult mai receptiv la ambianta apropiata si la lume. Acordand timpul adecvat jocurilor cu bebelusul vostru, cel mai mare castig al intregii familii va fi stimularea dezvoltarii copilului, pregatirea pentru primii pasi sau pur si simplu increderea oferita.

Citeste articolul complet pe : www.qbebe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Need Help? Chat with us