Cum sa ameliorezi durerea eruptiei dentare fara sa te panichezi?

Te intrebi cum sa iti ajuti bebelusul sa scape de durerile dentare? Il auzi cum plange ore in sir, febra creste si simti ca nu mai poti face nimic? Iata un mic ghid de prim ajutor!
Primul dintisor al celui mic e intotdeauna un motiv de sarbatoare pentru parinti, dar si de neliniste, din cauza durerilor gingivale prin care trebuie sa treaca bebelusul. Afla din timp cu ce fel de simptome se va confrunta puiul tau atunci cand incepe eruptia dentara. Dar si care sunt cele mai bune metode sa-i alini durerile.

Cand apar primii dintisori?

Probabil ca primul dintisor este unul dintre evenimentele cele mai asteptate de catre parinti, insa realitatea este ca nu exista o varsta fixa la care erupe acesta. Exista copii perfect sanatosi care se nasc cu macar un dinte in gurita, dupa cum exista altii, la fel de perfect dezvoltati, la care primul incisiv erupe abia dupa varsta de un an.
Pentru ca medicilor le plac datele exacte, insa, s-au facut studii care au stabilit care e varsta medie la care apare fiecare categorie de dinti. De pilda, primii sunt de obicei incisivii centrali inferiori, care apar la varsta de 6 – 10 luni, fiind urmati de incisivii centrali superiori, cu perioada de eruptie intre 8 – 12 luni. Incisivii laterali superiori apar intre 9 si 13 luni, iar cei inferiori intre 10 si 16 luni.
Odata setul de incisivi complet, urmeaza primul set de molari, superiori si inferiori, intre 13 si 19 luni. Caninii apar intre 16 si 22 luni, ultimii dinti care erup fiind al doilea set de molari, intre 23 si 33 luni. Cei mai multi dintre copii au un set complet de dinti de lapte inainte de a implini varsta de 3 ani, dinti care vor incepe sa se clatine inca de 6 ani, pentru a le face loc celor definitivi.

Simptome

Multi copii pot manifesta doar un usor disconfort in perioada de eruptie dentara in timp ce alti copii se pot confrunta cu un disconfort major. De obicei, durerea provoacata de eruptia dintilor dureaza cateva minute fiind urmata de o perioada de calmitate. Eruptia dintilor poate fi insotita de urmatoarele simptome:
– salivare abundenta
– plans excesiv
– neliniste, somn agitat
– refuzul de a manca din cauza inflamatiei gingiilor
– stare de nervrozitate temporara
– introducerea mainilor in gura
– eruptii cutanate usoare in jurul gurii cauzate de iritatia pielii ca urmare a salivatiei excesive
– frecarea obrazului sau a unei zone a urechii ca o consecinta a durerii provocate de eruptia molarilor.

Cum amelioram durerile si disconfortul din cauza eruptiei dentare?

Jucariile gingivale / inelele de dentitie sunt utile in perioada in care bebelusii simt nevoia sa roada orice. Cele moi, care contin lichid, pot fi introduse pentru o jumatate de ora in frigider; suprafata lor rece amorteste gingiile si ameliorează astfel durerea. Recomandarea noastra : Jucariile gingivale Difrax – https://racekids.ro/magazin/hranire/suzete/inele-dentitie/
Gelurile pentru gingii pot ajuta doar in situatiile in care durerile sunt mult prea puternice, bebelusul plange excesiv sau starea de disconfort este prea mare. Gelurile sunt un medicament si trebuie administrate doar la recomandarea medicului. Acesta va recomanda un produs potrivit si va stabili doza corecta pe care trebuie sa o aplici zilnic. In general, aceste geluri contin analgezic, au efect antiinflamator si antipiretic (combate febra), dar reduc si inflamatia gingiilor.
Masajul gingiei il ajuta pe bebelus sa se linisteasca si ii amelioreaza durerea.
Medicamente – in cazul in care aplicarea unui gel local sau folosirea unei jucirii gingivale nu functioneaza, medicul iti poate recomanda anumite medicamente care contin analgezic.
Totodata, trebuie sa cureti constant saliva din jurul gurii, deoarece aceasta poate duce la iritatia pielii si aparitia unor eruptii cutanate.

Inel dentitie – melc refrigerant

Inel dentitie coroana Difrax

Jucarie inel dentitie tip C cu plus

Ingrijirea dintisorilor

Inca de cand muchia primului dintisor a strapuns gingia, este important sa creezi ritualul de ingrijire si curatare periodica. Poti folosi o periuta-degetar sau una normala, si pentru inceput este in regula daca utilizezi doar apa. In timp, pe masura ce numarul dintisorilor creste, vei introduce si o pasta de dinti adecvata acestei varste, tinand cont de faptul ca va mai dura ceva vreme pana cand bebelusul va fi in stare sa se clateasca eficient.
Odata cu spalatul pe dinti, trebuie sa introduci si alte reguli legate de alimentatie. Este foarte important sa nu ii permiti bebelusului sa adoarma cu biberonul cu lapte, suc sau ceai indulcit in gurita. Biberonul trebuie indepartat, iar daca micutul are nevoie de un mic ajutor la somn, si nu mai primeste san, il vei inlocui cu o suzeta curata. Sub nici o forma nu e o idee buna ca vreun lichid dulce/indulcit sa ramana in gura copilului la somn, cand si secretia de saliva este redusa, iar bacteriile se pot inmulti in voie.
In cazul bebelusilor alaptati, este in regula ca ei sa suga noaptea ori de cate ori doresc, pentru ca tiparul de supt este diferit, laptele intra in contact cu cerul gurii, de unde este inghitit direct, fara sa ajunga in zona dintilor. In plus, el contine principii active, bacteriostatice, care mai incetinesc dezvoltarea bacteriilor, deci pericolul pe care il reprezinta pentru o dentitie sanatoasa este net inferior.

Sfaturi pentru parinti:

Cel mai bine este sa mergi la un control daca intampini urmatoarele probleme:
1. daca febra depaseste 38,5 grade C sau nu scade nici dupa administrarea antitermicelor
2. daca scaunele nu sunt moi, ci mai degraba diareice si dese
3. in caz de varsaturi sau refuzul de a bea lichide
4. daca primii dinti erup mai devreme de 3luni sau nu au erupt nici dupa ce bebelusul a implinit un an
5. daca dintii de lapte sunt pozitionati anormal sau observi rani la nivelul gingiei
6. daca ai administrat doze prea mari de medicamente sau geluri calmante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Need Help? Chat with us