Esti pregatita de vacanta? Nu uita sa iti pui in bagaj urmatoarele lucruri esentiale pentru un concediu fara griji:
-
Acordul medicului ginecolog
Incepe cu vizita la medicul ginecolog pentru a primi acordul acestuia. Primele trei luni sunt esenţiale pentru dezvoltarea fătului. Cei mai mulţi dintre medici recomandă femeilor însărcinate să amâne deplasarea la mare în această perioadă. Din luna a treia poţi merge pe litoral, dar nu ai voie să stai la plajă. Nu uita sa ai la tine carnetul medical perinatal. - Crema de protectie cu factor de protectie minim 30 şi care să nu aibă contraindicaţii pentru sarcină, deseori viitoarele mamici folosesc chiar creme de protecție pentru copii.
Pentru gravide, expunerea la soare poate fi cu atât mai periculoasă cu cât nivelul hormonal este crescut, pielea fiind astfel mai sensibilă la radiații. Cu o piele mai sensibilă, arsurile pot apărea mult mai usor, iar riscul dezvoltării melanomului (cancer de piele) este mai ridicat. De asemenea, este cunoscut faptul ca razele solare distrug acidul folic din organism, iar așa cum știm, acidul folic este crucial în dezvoltarea sănătoasă a bebelușului.
Un studiu publicat în Jurnalul Britanic de Obstetrică și Ginecologie în 2009, spune că expunerea la temperaturi ridicate în primele 3 luni de sarcină poate duce la nașterea unui copil care cântărește prea puțin, cu un IQ scăzut, cu dizabilități de învățare sau probleme comportamentale la școală.
- Haine din materiale naturale , vaporoase , largi de culori deschise. Mai jos gasesti cateva din recomandarile noastre.
- Costume de baie pentru gravide intregi sau din 2 piese in care sa te simti confortabil. Costumul de plaja pentru gravide este recomandat sa fie din materiale cat mai naturale si in culori deschise. Poti opta pentru sutiene care acoperă sânii în totalitate, deoarece transformările prin care trec în această perioadă îi pot face sensibili la căldură.
De asemnea ar fi bine sa ai un costum de schimb.
”Evaporarea apei din material, respectiv uscarea slipului se face cu absorbție de caldură din zonele apropiate, adică din pielea de sub slip, care se va răci. Cum organismul uman nu își poate regla temperatura parțial și termoreglarea se face doar generalizat, răcirea zonei de sub slip are drept consecință apariția unei inlamații locale și favorizează astfel cistitele sau boala inflamatorie pelvină.”, ne atrage atenția medicul ginecolog Mihaela Pețeanu. - Palarie de plaja & Umbrela de soare
Razele solare sunt importante pentru sintetizarea vitaminei D, esenţială în fixarea calciului şi fosforului în oase, dar expunerea prelungită la soare, mai ales în orele amiezii poate influența negativ mama, dar și fătul. Dacă mama suportă o supraîncălzire, o creșterea a temperaturii corpului ei, atunci această creștere de temperatură automat se răsfrânge și asupra fătului, dar și asupra lichidului amniotic. O zi întreagă pe plajă poate determina hipertensiune arterială și unei gravidei care în mod normal nu are probleme cardiace, iar această hipertensiune se răsfrânge foarte negativ asupra fătului și poate cauza complicații grave atât mamei cât și bebelusului din burtică.
- Lenjerie intima confortabila
Pentru a te simti confortabil in fiecare zi din cea mai frumoasa perioada din viata ta alege o lenjerie intima adecvata din materiale naturale si care sa se adapteze burticii in crestere.
Descopera colectia de sutiene si chiloti pntru gravide de la Noppies& Esprit.
Surse:
http://scm1.md/publicatii-si-interviuri/mai-merg-la-mare-daca-sunt-insarcinata/
https://testulbarza.ro/vacanta-la-mare-in-timpul-sarcinii-esti-pregatita/
https://aurisluca.ro/dr-mihaela-peteanu-si-gravidele-pot-merge-in-vacante-de-preferat-in-trimestrul-doi-de-sarcina/