10 secrete pentru un somn odihnitor la copii si bebelusi

Cu siguranta te-ai intrebat de ce unii bebelusii si copii nu dorm noaptea!
Somnul este un element fundamental in dezvoltarea copiilor. Un somn odihnitor va ajuta copilul sa fie activ toata ziua, atat fizic cat si psihic si va ajuta la mentinerea unei bune stari de sanatate. Somnul trebuie sa reprezinte o prioritate, asa ca nu ezitati sa acordati o mai mare importanta unei rutini si unor bune obiceiuri legate de odihna.

Iata ce poti face pentru a te asigura ca puiul tau beneficiaza de un somn odihnitor.:

  1. Fixeaza o ora de mers la culcare
    Stabilirea unei ore fixe de mers la culcare in fiecare noapte incurajeaza un bun tipar al somnului. O rutina de culcare, care sa includa baia si o poveste citita in pat, ii poate ajuta copiii mai mici sa se simta pregatiti pentru somn. Pentru copiii mai mari, rutina ar putea include o conversatie linistita cu parintii despre planurile din ziua urmatoare sau jumatate de ora de lectura.
  2. Relaxare inainte de culcare
    Gaseste o activitate relaxanta de facut cu cei mici inainte de culcare, care sa nu implice niciun fel de activitate pe telefon, tableta sau in fata televizorului. Copiilor mai mari le-ar putea placea sa se relaxeze citind o carte, ascultand muzica sau facand cateva intinderi. Un masaj bland, dupa baie, poate fi exact ce le trebuie celor mici pentru a-i pregati de culcare.

    Salopeta / Pijama bebe cu supereroi Z63

    Salopeta / Pijama cu capse Peppa Pig

  3. Sentimentul de siguranta
    Daca micutul tau se teme sa doarma singur sau sa stea in intuneric, atunci e important sa-i asiguri un mediu in care sa se simta confortabil si in siguranta, chiar daca inseamna un pat plin de jucarii. De asemenea, ii poti lauda si recompensa comportamentul ori de cate ori este curajos sau face pasi spre a-si depasi temerile. Pe de alta parte, o lumina de veghe poate fi de ajutor pentru un copil temator.

    Set cadou bebelusi: maimutica plus+suzeta+cutie protectie

    Set cadou bebelusi: elefant plus+suzeta+cutie protectie

  4. Atentie la somnul de pranz
    Creati o rutina si pentru somnul de la amiaza. Dar aveti grija ca acesta sa nu afecteze somnul de noapte. Intre varsta de trei si cinci ani, majoritatea copiilor renunta la somnul de pranz. Daca puiul tau are peste cinci ani si inca mai doarme in timpul zilei, incearca sa limitezi durata somnului de pranz la cel mult 20 de minute si nu mai tarziu de ora trei dupa-amiaza. O durata mai mare ar putea sa interfereze cu somnul de noapte si cu respectarea orei de culcare.
  5. Cina e importanta
    Evitati sa oferiti copilului mese abundente inainte de somn (lasati cel putin 2 ore intre masa si somn, pentru o buna digestie), dar nici nu ar trebui ca cel mic sa adoarma cu senzatie de foame. O mica gustare inainte de somn este potrivita si poate ajuta la un somn mai usor si odihnitor.
  6. Mediu placut si confortabil
    Asigurati-va ca dormitorul este un mediu placut si confortabil pentru somn. Copilul trebuie sa perceapa dormitorul ca fiind un loc sigur si ferit de pericole, de aceea evitati sa folositi dormitorul ca un loc de pedeapsa. De asemenea, uneori copiilor le este frica de intuneric. In acest caz puteti folosi o lumina de veghe. Tot pentru a spori confortul, verificati ca temperatura in camera sa nu fie prea ridicata, dar nici prea scazuta. Iar hainele si paturile trebuie sa fie lejere si sa nu obstructioneze miscarea in timpul somnului.

    Sac verde de dormit bebe Napels 80cm Noppies

    Paturica tricotata roz Nola 120x120cm Noppies

  7. Miscare si lumina
    Nu trebuie uitat ca, fie si in actualul context sanitar, copiii au nevoie de miscare in aer liber pentru a-si consuma energia. Asta o sa-i ajute sa se odihneasca mai bine. In plus, lumina soarelui este importanta pentru absorbtia calciului in organism si productia de vitamina D. Cu cat copiii sunt mai activi, cu atat adorm mai repede, au un somn mai adanc, odihnitor si mai indelungat. Este benefica si activitatea fizica in aer liber si la soare daca este posibil. Pe langa beneficiile asupra somnului, activitatea fizica ajuta si la mentinerea unei greutati sanatoase pentru copil. Totusi, aveti in vedere ca exercitiile prea intense sa nu fie facute in apropiere de ora de culcare.
  8. Evitati cantatul si leganatul
    Evitati sa introduceti cantatul si leganatul in rutina pentru somn. In acest caz, daca se trezeste in timpul somnului va avea nevoie de dumneavoastra pentru a adormi din nou. Mai degraba inclinati spre un animal de plus sau o paturica preferata.
    In cazul in care copilul va striga dupa ce l-ati pus la culcare si ati parasit camera, asteptati cateva momente inainte sa reveniti in camera. In acest fel, copilul are timp sa realizeze ca ar trebui sa doarma si poate chiar va adormi intre timp.
  9. Aceeasi ora de trezire
    Pentru a crea o rutina sanatoasa care sa promoveze un somn odihnitor, nu conteaza doar respectarea orei de culcare, ci si a celei de trezire. Pentru multi parinti este dificil sa-i trezeasca pe cei mici devreme chiar si in weekend, dar trebuie sa stii ca, pe termen lung, respectarea unui orar de culcare si trezire este una dintre cele mai bune decizii pe care le poti lua pentru copilul tau.
  10. Incurajari
    Oferiti-i mici recompense pentru situatiile in care a adormit la timp sau a adormit toata noaptea fara sa va cheme.

Tinand cont de aceste sfaturi, in mod normal, copilul tau ar trebui sa se bucure de un somn odihnitor si sa nu aiba niciun fel de problema in a ramane activ pe timpul zilei. Daca totusi observi ca, in pofida tuturor eforturilor, micutul tau are probleme cu somnul, nu ezita sa te adresezi unui medic pediatru.

Surse articol: www.romedic.ro & www.qbebe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Need Help? Chat with us