Unul dintre cei mai importanti pasi ai copilariei, atat pentru tine cat si pentru piticul tau, este trecerea de la scutece la olita. Ca si parinte, consideri acest moment drept sfarsitul unei perioade agitate in care schimbai scutece de zeci de ori pe zi, fiind, deci, un motiv de foarte mare bucurie. Copilul, insa, nu este la fel de entuziasmat de aceasta schimbare asa ca trebuie sa adopti o strategie foarte bine pusa la punct pentru a avea rezultatele mult asteptate, in cel mai scurt timp.
Secretul reusitei nu este deloc unul simplu, trebuie sa recunosti momentul in care copilul tau chiar simte nevoia sa scape de scutece. De regula, este indicat sa te gandesti la olita cel devreme la un an si sase luni, insa cele mai bune reusite le vei avea atunci cand piticul tau are intre 2 si 3 ani.
Ai grija, insa, nu-l forta pe micut sa faca un lucru de care nu este capabil inca, deoarece i-ar putea face mai mult rau decat bine. In general, poti obtine rezultate imbucuratoare in jurul varstei de 18 luni in cazul fetitelor si dupa 22 de luni pentru baietei.
Cand sa invatam copilul la olita?
In loc sa folosesti varsta drept un indicator de baza, mai bine cauta alte semne prin care copilul iti transmite ca e pregatit pentru a fi instruit sa foloseasca olita, cum ar fi:
– poate urma instructiuni simple date de voi
– intelege cuvintele tale cand ii vorbesti despre toaleta sau olita
– isi controleaza muschii responsabili eliminarii
– poate sa exprime verbal nevoia de a face pipi sau caca
– are scutecul uscat pentru doua ore sau mai mult
– se duce la olita, sta pe ea apoi se ridica de pe ea
– isi poate scoate scutecul sau pantalonasii
– manifesta un oarecare interes in a folosi olita
Sfaturi cum sa invatam copilul la olita
Cu mult inainte ca cel mic sa fie pregatit sa foloseasca olita, tu il poti pregati invatandu-l cate putin despre acest proces:
- Foloseste cuvintele care exprima actul de a folosi toaleta in loc de a face pe tine („faci pipi”, „faci caca” si „olita”).
- Intreaba copilul daca scutecul lui este ud sau murdar.
- Identifica comportamentul concret („faci pipi acum?”) pentru ca cel mic sa invete cum sa isi recunoasca si constientizeze momentele cand isi face nevoile pe el.
Ia o olita pe care sa pui copilul sa tot stea, chiar daca nu face nimic. - La inceput, copilul va sta pe ea imbracat. Apoi il poti pune sa stea pe ea cu scutecul pe el. Si cand copilul da semne ca e pregatit, ii poti scoate scutecul cand il pui pe olita.
- Daca nu face nimic in olita, nu il certa, vorbeste-i in continuare pana intelege si face in mintea lui asocierea intre nevoia pe care o face, recunoasterea ei si faptul ca ea se poate face si in alt loc decat in scutec, si anume in olita pe care tot sta de ceva vreme.
Cum sa invatam copilul la olita. Daca ai decis ca cel mic e pregatit sa inceapa sa invete folosirea olitei, iata cateva sfaturi ce iti pot fi de mare folos:
- Ia-ti niste timp liber ca sa fii prezenta la procesul in care copilul invata folosirea olitei
- Niciodata nu face copilul sa stea pe olita impotriva vointei sale
- Arata-i copilului tau cum stai tu pe toaleta si explica-i ce faci (pentru ca cei mici invata multe imitandu-ne pe noi, adultii). Iti poti pune copilul sa stea pe olita in timp ce tu (sau unul din fratii sai mai mari) folosesti toaleta.
- Stabileste o rutina. De exemplu, poti stabili ca incepi procesul adaptarii lui la olita, punandu-l in fiecare dimineata la trezire sa stea pe olita, dupa ce s-a sculat cu scutecul uscat, sau sa stea pe olita cam la 45 de minute sau o ora dupa ce stii ca i-ai dat sa bea lichide. Ai mari sanse astfel prinzi momentul cand face pipi chiar in olita. Pune copilul pe olita doar cateva minute de cateva ori pe zi si lasa-l sa se ridice daca asa doreste.
- Incearca sa suprinzi exact momentul cand copilul face o nevoie in scutec. De regula copiii dau semne clare care indica faptul ca au nevoie la toaleta – au fata rosie, se incrunta sau stau nemiscati. Si multi copii fac nevoia mare cam la acelasi moment al zilei, deci nu e greu sa prinzi acel moment in jurul olitei.
Pune copilul sa stea maxim un sfert de ora pe olita dupa ce mananca, profitand de tendinta naturala a corpului de a avea un scaun dupa masa (acesta se numeste reflexul gastro-colic). - Ia nevoia mare pe care a facut-o in scutec si pune-o in olita si arata-i copilului ca asta e procesul normal la care si el trebuie sa ajunga, ca nevoia mare ajunge in olita intotdeauna.
Mici trucuri pentru reusite mari
- Imbraca-l in lucruri cat mai lejere, astfel incat sa-l dezbraci cat mai usor;
- Mergi impreuna cu cel mic in baie si aseaza-te pe WC. Indeamna-l, in acelasi timp, si pe el sa va imite si sa se aseze pe olita;
- Chiar daca piticul tau e baietel, invata-l sa faca pipi sezand. Daca ii explici ca trebuie sa faca pipi din picioare, il vei deruta si iti va fi mai greu sa il readuci in pozitia sezut;
- Propune-i de mai multe ori pe zi sa ii scoti pantalonasii;
- Urmareste atenta comportamentul celui mic, mai exact grimasele pe care le face ori cererea de a merge la WC si intreaba-l imediat daca face pipi sau caca. In cazul in care refuza, nu este bine sa il fortezi;
- Incearca sa il intrebi din ora in ora daca trebuie sa mearga la olita. Ii vei aduce astfel aminte si ii va fi mai usor sa faca acest lucru;
- Daca cel mic cere la olita fara sa ii propui tu, arata-te bucuroasa si da-i de inteles ca ce face el este un lucru de laudat;
- Sterge-l bine pe cel mic pentru a preveni orice fel de iritatie;
- In momentul in care copilul foloseste olita deja de mai multe ori pe zi, poti sa faci treptat si trecerea de la pampers la chilotei.
Mai multe modele de chiloti pentru fetite aici: https://racekids.ro/magazin/lenjerie-intima-copii/?filter_sex=fete
Mai multe modele de chiloti pentru baieti aici: https://racekids.ro/magazin/lenjerie-intima-copii/?filter_sex=baieti
Surse articol: – https://www.qbebe.ro/copilul/ingrijirea_copilului/olita%2C_ghid_de_invatare
– https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/cum-sa-invatam-copilul-la-olita-trucuri-care-chiar-functioneaza/