10 alimente interzise in perioada alaptarii

Recomandarile legate de alimente permise si alimente interzise in timpul alaptarii trebuie deseori personalizate pentru fiecare mamica si bebelus in parte.

Alimentele pe care le consumam in perioada alaptarii pot influenta starea de sanatate a organismului nostru si lactatia, dar si sanatatea bebelusului. Mamicile observa uneori ca atunci cand consuma un anumit aliment, bebelusul are diaree sau refuza sa fie alaptat, plange sau se agita mai mult decat de obicei.

Alege un sutien sau o bustiera special create pentru alaptare, confortabile si delicate cu pielea sensibila.

Sutien alaptare bumbac Melange Noppies

Sutien-bustiera pentru alaptare Bej Noppies

Comportamentul bebelusului ne ajuta sa ne dam seama ce alimente nu trebuie sa mai mancam, insa efectele nu se vad de fiecare data in modul in care reactioneaza bebelusul. De aceea putem tine cont de indicatiile medicului sau de parerile specialistilor (Robert Rountree si Melissa Block in cartea „The New Breastfeeding Diet Plan”) in domeniul nutritiei mamicilor care alapteaza.

Prin laptele matern se furnizeaza bebelusului toate vitaminele si mineralele necesare cresterii lui, de aceea o alimentatie nepotrivita duce la dezechilibre in organismul mamei. Copilul se bucura de o hrana bogata (laptele matern) dar carentele sunt suportate de mamica (mama se confrunta adeseori cu caderea parului, dureri de dinti sau carii, stari de ameteala, anemie, etc).

Indispensabile pentru mamicile care alapteaza:

Tampoane pentru san

Pungi de colectare a laptelui matern

Alimente nerecomandate sau interzise pentru mamicile care alapteaza

  1. Cafea si ciocolata – Nu trebuie sa tai complet cafeaua, mai ales ca adesea ai impresia ca este cel mai bun moment al zilei, insa sa nu depasesti o ceasca pe zi. Si ciocolata, daca contine cofeina, este bine sa fie consumata cate putin. Si asta pentru ca bebelusii, mai ales cei mai mici, nu pot metaboliza cofeina.
  2. Peste – Pestele este un aliment sanatos. Problema apare in ceea ce priveste cantitatea de mercur pe care o contine. Asa ca evita tonul si alege mai degraba somonul sau pastravul.
  3. Lactate – Unii bebelusi au intoleranta la lactate. Aceasta intoleranta se poate manifesta prin eczeme sau chiar dificultati de respiratie.
  4. Grau – Multa lume are intoleranta la gluten. Si este posibil ca si bebelusii sa simta discomfort. Daca observi ca il doare burtica sau are scaune cu dificultate poti incerca sa elimini pentru o perioada graul din alimentatia ta ca sa vezi daca se imbunatateste situatia.
  5. Usturoi – Are o aroma puternica, de asta il si adaugi in mancare. Insa si laptele tau va capata aroma. Este posibil ca bebelusul sa nu fie prea incantat de ea. Daca da semne ca nu vrea sa suga sau arata vreun discomfort mai bine il eviti in mesele viitoare.
  6. Zahar – Cand alaptezi trebuie sa fii bine hidratata, iar zaharul, la fel ca si cafeaua, deshidrateaza. Dar nu trebuie sa iti para rau, sa renunti la el te va ajuta si in procesul de slabire.
  7. Fasole – Elimina alimentele care iti provoaca gaze, cum ar fi fasolea sau conopida, intrucat si bebelusul poate suferi de aceleasi simptome.
  8. Soia – inlocuieste in general cu succes carnea, dar are un potential mare din punct de vedere alergenic, de aceea este mai bine sa o eviti in aceasta perioada.
  9. Fructele oleaginoase – Au un potential alergenic ridicat. Mamele care manifesta o alergie sau intoleranta la arahide sau au antecedente familiale de intoleranta la acestea trebuie sa evite consumul de arahide, unt de arahide, nuci, alune, migdale, fistic. Pe de alta parte, exista situatii in care mamele nu prezinta alergii sau intolerante la anumite alimente, ceea ce nu-i fereste pe cei mici de aceste neplaceri.
  10. Alcoolul – Nu este permis iar bauturile carbogazoase nu sunt nici ele recomandate fiindca au un continut mare de zahar. De obicei, in timpul perioadelor de alaptare, observi o pofta mai mare pentru dulce, dar sucurile nu sunt cea mai sanatoasa alegere. Conceptia referitoare la berea care stimuleaza lactatia este doar un mit. Defapt, orice aport de lichide in organism duce la cresterea lactatiei, insa de preferat este sa bei doar apa daca vrei sa iti ajuti organismul sa se hidrateze eficient.

Sursa articol:
http://www.forummamici.ro/bebelusul/nou-nascut-0-1-luna/10-alimente-pe-care-sa-le-eviti-cand-alaptezi/
https://www.sfatulmamicilor.ro/bebelusi/alaptare-si-alimentatie/alimente-interzise-in-timpul-alaptarii-609.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Need Help? Chat with us