Descopera beneficiile muzicii asupra copiilor!

Este muzica benefica pentru bebelus? In mod sigur. Gandeste-te cat de bine iti face tie muzica, iar bebelusul nu este o exceptie.
Dovada cantecele de leagan au un efect garantat in ceea ce priveste linistirea bebelusului. Chiar daca ti se pare putin credibil, muzica poate contribui la dezvoltarea copiilor nascuti prematur, mai mult decat atat, daca bebelusul asculta muzica atunci cand sunteti impreuna aceasta iti poate face bine si tie, te calmeaza si te linisteste daca esti obosita.
Cercetarile din ultimii ani scot in evidenta faptul ca muzica ajuta la dezvoltarea creierului, mai precis a acelor arii responsabile de limbaj si rationament. De asemenea creste creativitatea si stima de sine. In plus, ascultatul de melodii incurajeaza miscarea si ritmul, iar copiii isi dezvolta astfel motricitatea fina si grosiera.Cercetatorii de la McMaster University au aratat ca bebelusii care participa la lectii interactive de muzica comunica mai bine: zambesc mai mult, se streseaza mai putin cand lucrurile nu le ies cum vor ei, se linistesc mai usor.

Care este cea mai buna metoda de a introduce muzica in viata bebelusului?

  1. Pune muzica atunci cand trebuie sa adormi bebelusul Asociaza muzica cu perioada cand copilasul trebuie sa doarma. Da drumul la muzica in surdina si asigura-te ca este intuneric in camera.Este gresit sa pui muzica si apoi sa pleci din camera deoarece daca acesta se opreste, bebelusul se poate trezi din somn si va trebui sa mergi sa-i dai drumul din nou. Stai cu bebelusul pana cand vezi ca ii vine “Ene” pe la gene si inchide muzica inainte de a adormi (sustine unul dintre expertii pediatrici din Philadelphia). Asteapta putin dupa ce ai oprit muzica, pentru a vedea daca chiar a adormit si apoi poti sa pleci din camera.
  2. Canta-i tu bebelusului tau Nu-ti face probleme ca nu ai voce de artist – bebelusul nu te va critica, din contra va aprecia efortul si se va bucura de atentia ta.Nu te limita doar la cantece de leagan, poti sa-i canti si altceva sau poti sa te strambi sau sa scoti sunete nostime – cu siguranta bebelusul se va distra.
  3. Lasa-ti bebelusul sa “compuna” propriile “melodii” Sunt o sumedenie de jucarii pentru copii care au instrumente muzicale sau care scot tot felul de sunete vesele si distractive pentru el. Nu te astepta sa “compuna” melodia anului, deoarece in general doar de la 5-7 ani sunt pregatiti sa ia lectii la instrumente muzicale.

Bebelusii

Bebelusii experimenteaza lumea intr-un mod diferit fata de orice alta varsta. Motivul principal fiind faptul ca nu pot comunica verbal asa cum o vor face mai tarziu. Ei absorb lumea prin intermediul simtilor si o “intregistreaza” in mintea si sufletul lor intr-un mod implicit. Neputand asocia cuvinte simtirilor lor, e ca si cum informatiile ar intra direct in creierul si in sistemul lor nervos, nemijlocit de vorbe.

De ce e important sa stim acest lucru? Pentru ca in acesta etapa de dezvoltare muzica ar trebui sa fie o experienta senzoriala si emotionala si pe cat posibil sa mimeze starea bebelusului. Daca bebelusul are nevoie de stimulare, putem alege o muzica mai ritmata, daca are nevoie sa se calmeze, putem asculta cantece de leagan sau muzica care induce relaxarea.

Daca ati cantat cand bebelusul era inca in burtica, continuati sa o faceti. Pare incredibil, dar bebelusii pot recunoaste un cantec cantat de mama inainte de a se fi nascut ei.Cantecele de leagan sunt in mod particular importante, nu doar pentru ca induc o stare de relaxare, dar asociaza relaxarea cu o activitate placuta. Pentru multi copii, odata ce mai cresc, relaxarea devine din ce in ce mai dificil de realizat, asa ca eu zic sa incepeti din vreme sa ii ajutati sa se relaxeze.

Muzica, intre 1 si 3 ani

In continuare, muzica pe care o fredonati si chiar o inventati impreuna joaca un rol important in educarea copilului si in securizarea acestuia. Intr-o zi obisnuita, muzica poate deveni un element ritualic si poate fi folosita pentru a mentine armonia: si in lumea interioara a micutului, si in relatia cu acesta. Cum? Cantati impreuna. Fredonati, jucati-va. „Prostiti-va”, in functie de moment:
– cand vine ora de culcare;
– cand ne adunam cu totii la televizor;
– cand punem masa ori cand ne spalam pe dintisori;

– cand mergem afara sa ne jucam;
– cand facem baie cu mult clabuc;
– cand mergem sa ne intalnim cu bunicii sau in timp ce conducem masina.

In plus, aceasta este perioada in care copiii isi perfectioneaza deprinderile motorii. Muzica incurajeaza miscarea si gasesc amuzant sa se miste in rimtul ei.

Sursele muzicale diversificate au si ele o functie importanta in dezvoltarea micutului: jucarii muzicale sau care scot diverse sunete si ruleaza soundtrack-uri. Si surse alternative de muzica, altele decat televizorul.

Expertii nu au delimitat un gen aparte de muzica, indicat copilului. Inclinatia spre un gen sau altul o va descoperi chiar el: tocmai de aceea este bine sa ii facilitezi accesul la o cat mai mare diversitate. Poate fi muzica clasica, dar poti incerca si tonuri exotice, africane sau braziliene. Unele genuri sunt clar neindicate, de exemplu muzica rap sau rock-ul agresiv.

Muzica, de la 3 anisori

Pentru ca la 3 ani, circuitele din creier necesare pentru un „training” muzical devin functionale. Asa ca acum, copilul poate incepe sa cante la un instrument. In plus, pregatirea muzicala inca din copilarie ii poate aduce multe beneficii.

De exemplu, ai putea incerca sa vezi daca ii place pianul. Este mai usor de deprins decat instrumentele cu coarde, caci nu necesita miscari complexe ale degetelor. Iar niste studii demarate in California au aratat cum copilasii de numai 3-4 ani care iau lectii de pian, demonstreaza o gandire spatio-temporala mai eficienta decat cei care nu iau astfel de lectii. Apoi, un alt studiu, realizat in Asia, a indicat ca acei copii care pana la varsta de 12 ani au tinut lectii de muzica pe o perioada lunga (pana la 6 ani), invata si retin mai multe cuvinte, comparativ cu cei care nu au avut aceasta experienta.

Copiii scolari

  • Muzica este stimulent pentru intelect, creativitate si imaginatie

In ceea ce priveste creativitatea, muzicienii sunt unii dintre cei mai creativi oameni. Muzica este un mod de a induce copilul intr-o stare de fericire, facilitand crearea unei lumi proprii, relaxandu-i si ajutandu-i sa-si exprime emotiile intr-un mod creativ.

Muzica e matematica. Cei mai mari matematicieni erau si muzicieni si invers. Studiile au aratat ca dupa 15 luni de studiu al muzicii, invataceii s-au schimbat: intelectul lor era mai alert, puteau distinge notele muzicale mai bine si chiar si functiile motorii erau imbunatatite. De asemenea, cei care studiaza muzica tind sa aiba note mai bune la scoala decat cei non-muzicali, si sa se realizeze din punct de vedere academic.

Cand privesti un muzician, totul pare sa comunice armonie si relaxare, insa in interior, creierul e supus unui exercitiu foarte intens. Nu in ultimul rand, muzica ajuta memoria si procesele ei cognitive.

  • Muzica educa stima de sine in copil

Cantecele, melodiile si notele muzicale in general schimba modul in care puiul tau percepe lumea exterioara. Cand copilul realizeaza abilitatea lui de a canta la un instrument, stima de sine creste si are mai mare incredere, lucru foarte delicat in deosebi in perioada adolescentei.

  • Muzica e o limba universala

Muzica ajuta copiii sa se integreze mai bine din punct de vedere social: muzica e un limbaj pe care toti il pot vorbi, poate apropia oameni, indiferent de cultura, context sau principii personale. Ofera-i copilului tau sansa de a se imprieteni mai usor si de a lega relatii stranse cu cei din jur.

  • Muzica il invata pe copil rabdarea si perseverenta

Te-ai intrebat vreodata de ce inca din clasele primare puiul tau studiaza muzica? Disciplinele artistice sunt la fel de importante precum cele reale sau umane. Iata de ce: muzica stimuleaza aceeasi zona a creierului care sustine si citirea, calculele matematice si dezvoltarea emotionala – iata un argument puternic sa asiguri ore de muzica prichindeilor tai.

Mai mult, exersand rabdarea in ce priveste gratificarea efortului muzical si perseverenta, copiii au parte de un studiu distractiv si unic. Cu timpul si in urma muncii depuse, muzica poate ajunge usor un mod de viata.

  • Muzica imbie la relaxare si eliberare

Prin intermediul muzicii copiii se pot exterioriza, isi pot exprima mai bine sentimentele si, de asemenea, se relaxeaza. Notele muzicale bine asezate pot oferi sens lumii inconjuratoare.

Prin muzica, prichindelul tau se poate relaxa si bucura prin cantec si dans. Rezultatul final? Fericirea.

Sursa articol:

https://www.traiestecugust.ro/articol/beneficiile-muzicii-pentru-copii

https://www.qbebe.ro/psihologie/dezvoltare_emotionala/e_importanta_muzica_pentru_copilul_meu__q___

https://parintecuminte.ro/cum-alegem-muzica-in-functie-de-varsta-copilului/

https://centruldeparenting.ro/cum-influenteaza-muzica-dezvoltarea-copiilor/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Need Help? Chat with us